Horečka Marburg – informace ECDC

Horečka Marburg

3.10.2024 vydalo Evropské centrum pro kontrolu nemocí (ECDC) zprávu o negativních výsledcích vyšetření na horečku Marburg u dvou cestovatelů vracejících se z Rwandy, kde je v současné době evidován výskyt tohoto onemocnění u lidí.

Horečka Marburg je vyvolána virem Marburg ze skupiny filovirů. Vyskytuje se v subsaharské Africe, mohou být infikována různá zvířata, nejčastěji primáti, netopýři nebo hlodavci. K přenosu viru na člověka dochází vzácně, např. při zpracování a konzumaci masa nakažených zvířat, poraněním nebo jejich tělesnými výměšky. 

U lidí se onemocnění projevuje jako hemoragická horečka. Po upynutí inkubační doby (5-10 dní) náhle nastupuje vysoká horečka s chřipkovitými příznaky doprovázenými bolestí hlavy, zimnicí a malátností. Po 2-5 dnech nastává u více než poloviny pacientů prudké zhoršení stavu s gastrointestinálními příznaky (bolest břicha, nausea, nechutenství, zvracení, průjem), vyrážkou a s krvácením z různých tělních otvorů, stav je doprovázen šokovým stavem a multiorgánovýcm selháním. Mortalita v případě krvácivé horečky dosahuje 80-90 %.

Mezilidský přenos je vzácný, nákaza se nešíří vzduchem, nýbrž prostřednictvím přímého kontaktu s tělesnými tekutinami nakaženého symptomatického jedince. Nákaza je možná také kojením nebo pohlavním stykem. Z toho důvodu je náhodná nákaza cestovatele do endemických oblastí málo pravděpodobná, dodržuje-li základní pravidla bezpečného chování.

V minulosti se vyskytla horečka Marburg v ohniscích u několika desítek až stovek lidí v různých afrických státech, např. v Angole, DR Kongo nebo v Ugandě.

27. září 2024 oznámil rwandský ministr zdravotnictví první výskyt horečky Marburg ve Rwandě. Do 2.10.2024 bylo hlášeno zatím 36 případů s 11 úmrtími. Aktuálně probíhá v oblasti epidemiologické šetření a opatření k zabránění šíření nemoci.

2.10.2024 byli v německém Hamburgu podrobeni izolaci dva cestovatelé po návratu ze Rwandy s příznaky, které vyvolaly podezření na možnou infekci virem Marburg. Tyto osoby byly v kontaktu s pacienty nakaženými horečkou Marburg v místním zdravotnickém zařízení. 3.10.2024 bylo oznámeno, že výsledky testů na horečku Marburg byly u obou cestovatelů negativní.

Vzhledem k aktuální situaci se důrazně doporučuje osobám cestujícím do Rwandy:

  • vyhýbat se kotaktu s osobami s příznaky horečnatého onemocnění, průjmem či krvácivými projevy, nedotýkat se předmětů potřísněných tělesnými tekutinami těchto osob ani mrtvých těl,
  • místní zdravotnická zařízení navštěvovat jen v nezbytných případech,
  • vyhýbat se místům s možným výskytem nakažených zvířat, jako jsou jeskyně nebo nory, nedotýkat se živých ani mrtvých zvířat (primáti, antilopy, hlodavci, netopýři), nemanipulovat ani nekonzumovat maso z divokých zvířat.

Každý cestovatel po návratu ze Rwandy s příznaky, které by mohly odpovídat horečce Marburg, by měl neprodleně vyhledat lékařskou péči a oznámit svou cestovatelskou historii, a rovněž by měl nahlásit své kontakty, které by mohly být rovněž v riziku nákazy.

MUDr. Hana Zelená, Ph.D.
Vedoucí odd. virologie a NRL pro arboviry, CKL ZÚ se sídlem v Ostravě

Originální zpráva

#zuova #ostrava #marburg #virus #ecdc

Aktuality

 
Easy To Read
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
Partyzánské náměstí 2633/7, Moravská Ostrava, 702 00 Ostrava,
tel.: 596 200 111, fax: 596 118 661, podatelna@zuova.cz,
Datová schránka: pubj9r8
Web: zuova.cz