Laboratorní diagnostika spalniček

Od března 2017 je zaznamenán vyšší výskyt onemocnění spalničkami v Moravskoslezském kraji. Oddělení virologie provádí laboratorní diagnostiku tohoto infekčního onemocnění.

Přímý průkaz infekce virem spalniček se provádí maximálně do 7 dnů (nejlépe do 3-5-ti dnů) od výsevu vyrážky metodou real-time PCR ve výtěru z nosohltanu (odběr jako na chřipku).

Průkaz protilátek se provádí jak v akutní fázi, tak po prodělání infekce ze vzorku srážlivé krve (séra) stanovením specifických protilátek ve třídách IgG a IgM vysoce citlivou metodou ELISA a KFR. U symptomatické osoby je vhodné odebrat vzorek krve na začátku onemocnění, při negativním nebo nejednoznačném výsledku z prvního vyšetření doporučujeme odběr druhého vzorku krve s odstupem 1-2 týdnů.

V době zvýšeného výskytu spalniček laboratoř reaguje zvýšením frekvence provádění těchto vyšetření na základě požadavků lékařů.

Je vhodné vyšetřit i rodinné příslušníky a další kontakty nemocných osob. Vyšetřením specifických protilátek u asymptomatických osob v riziku nákazy (např. zdravotníci pečující o nemocné) lze zjistit, zda dotyčná osoba má detekovatelnou hladinu protilátek proti spalničkám.

DOPORUČENÉ ODBĚRY pro diagnostiku spalniček:
Do 7 dní od výsevu:
výtěr z nosohltanu (PCR) ve virologickém transportním médiu
srážlivá krev (IgG, IgM protilátky, KFR)
Později od výsevu:
srážlivá krev (IgG, IgM protilátky, KFR)

MUDr. Hana Zelená, Ph.D., vedoucí oddělení virologie
Tel: 606738322 nebo 596200310
hana.zelena@zuova.cz

 

 

 

Aktuality

 
Easy To Read
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
Partyzánské náměstí 2633/7, Moravská Ostrava, 702 00 Ostrava,
tel.: 596 200 111, fax: 596 118 661, podatelna@zuova.cz,
Datová schránka: pubj9r8
Web: zuova.cz